Thursday 11 October 2012

Ayurvedische Kitcheree



Het leuke aan het volgen van een Ayurvedische opleiding is dat je ook heerlijke recepten mee krijgt om thuis lekker mee te oefenen. Zo kregen wij laatst een heerlijk Kitcheree recept mee, wat een rijst en groente schotel is met smaakvolle kruiden. Doordat je alles samen kookt kunnen de ingrediƫnten aan elkaar wennen. Dit gerecht is niet alleen ontzettend makkelijk te maken maar het smaakte ook nog eens heerlijk! De hoeveelheid kruiden pasten perfect bij elkaar wat het gerecht een hemelse smaak geeft. Uiteraard kun je in kitcherees heel makkelijk verschillende dingen toevoegen of weglaten maar dit gerecht moest ik gewoon met jullie delen. Wat heb je nog?

* 6 personen
* 25 minuten

- 1 kopje basmatirijst
- een half kopje rode linzen
- 3,5 kopjes water
- zonnebloemolie of ghee
- een klein stukje verse gember fijngesneden
- 1/4 theelepel fenegriek zaadjes
- 1 theelepel komijnzaadjes
- 1/2 theelepel kurkuma
- 1/2 theelepel komijnpoeder
- een halve bloemkool in roosjes gesneden
- 6 aardappels in blokjes gesneden
- je kunt uiteraard ook ipv aardappels en bloemkool groentes gebruiken zoals pompoen, wortels, courgette, groene bonen etc.

Verhit alvast het water voor in een pan of in een waterkoker. Verhit de olie of ghee in een diepe pan waar je later ook de rijst in kunt koken en laat de fijngesneden gember hierin ongeveer 20 seconden bakken. Voeg dan de fenegriek zaadjes toe en iets later de komijnzaadjes. Zodra deze beginnen te springen voeg dan het rijst toe en de linzen en roer meng dit ongeveer 3 minuten op het vuur door elkaar. Voeg de kurkuma en komijnpoeder toe en de groentes en roer alles door elkaar. (als je een bladgroente gebruikt kun je deze pas het beste op het laatst erbij doen). Haal de pan van het vuur en voeg voorzichtig het gekookte water toe en breng het zachtjes aan de kook op het vuur. Laat dit ongeveer 15 tot 20 minuten sudderen zonder te roeren en met een deksel erop en voeg op het laatst wat zout toe. Serveer met citroen en evt met raita, chutneys, koriander of gewoon weg heerlijke vega vleesjes? Eet smakelijk! 

Bron: AAS, Academy of Ayurvedic Studies

No comments:

Post a Comment