Tuesday 16 August 2011

Turkish Delight: Aubergine dip & Hummus


Om de 2 maanden komen we met een aantal vrienden samen om lekker bij elkaar te eten en samen te koken. We hebben dan elke keer een ander thema waarbij iedereen een gerecht moet voorbereiden inherent aan dit thema. Afgelopen week was er een editie van de kookclub met als thema: Turkish Delight. Dus besloot ik een aantal dipjes mee te nemen. Ik heb ooit in een Turks restaurant samen met vriendinnen een heerlijke aubergine dip gegeten, dus besloot ik deze mee te nemen. Verder heb ik hummus meegenomen wat oorspronkelijk uit Israƫl komt, maar tegenwoordig in bijna alle mediterraanse keukens te vinden is net zoals de Turkse keuken. Wat heb je nodig voor deze gerechten?

Voor de aubergine dip


- 2 aubergines
- 4 eetlepels Turkse of Griekse yoghurt
- 2 tot 3 eetlepels dille
- 2 kleine uien, gesnipperd
- 4 teentjes knoflook, fijngesneden
- 1 tl chilipoeder
- olijfolie



Snijd de punt van de aubergines en steek in beide aubergines een metalen grillstok door het midden van de aubergine body. Dit kun je uiteraard ook gewoon met een vork doen. Doe de vork dan in de aubergine en grill beide op het vuur. Je hebt hier geen pan voor nodig en houdt beide aubergines gewoon boven het vuur. Je kunt ze zelfs gewoon neerleggen op het vuur. Keer ze zo nu en dan om en houdt het ongeveer 10 tot 15 minuten op het vuur totdat ze heerlijk gerookt ruiken. Schraap vervolgens met een vork de inhoud van de aubergine leeg en zorg ervoor dat zo veel mogelijk vel verwijderd is. Verhit hierna olijfolie in een koekenpan en bak hierin de uien en knoflook lekker fruitig. Voeg de aubergine toe en hussel het lekker in de pan met de ui en knoflook. Bak het zo'n 10 minuten op hoog vuur. Breng dit op smaak met wat peper en zout. Voeg de dille toe en de chilipoeder en blijf lekker bakken en roeren totdat alle ingrediƫnten zijn samengevoegd. Doe de yoghurt in de pan, roer dit lekker mee en bak dit nog zo'n kleine 5 minuten op. Je kunt naar smaak evt nog wat dille toevoegen. Stop deze dip in een kom en serveer lekker met Turks brood.


Voor de hummus:


- 2 blikken kikkererwten
- 10 tot 12 eetlepels sesamzaad
- 4 tot 5 eetlepels citroensap
- 2 tl cayennepeper
- 4 teentjes knoflook fijngesneden
- olijfolie
- 2 eetlepels Turkse of Griekse yoghurt
- 2 handjevol fijngesneden peterselie
- paprikapoeder


Verhit de sesamzaadjes zonder olie in een koekenpan op middelmatig vuur voor zo'n 2 tot 3 minuten. Doe de kikkererwten in een grote kom en voeg hierbij ongeveer 5 tot 6 eetlepels van het vocht mee uit blik. Doe de knoflook, sesamzaad, yoghurt en 2 eetlepels olijfolie in de kom erbij en mix dit glad met de staafmixer. Zodra deze helemaal glad is voeg je de citroensap bij en mix je het nog 1 keer goed door. Roer de cayennepeper er door heen en serveer de hummus op een bord. Maak een mooi rondje in het midden waar je de olijfolie in kan doen en besprenkel over het hele bord de olijfolie. Garneer over de gehele hummus met paprikapoeder en peterselie en serveer met pita of Turks brood. 

Foto: http://celebratelifeandfashion.blogspot.com/


Lieve groet, 


Asha

No comments:

Post a Comment